Vissa av er kanske tycker att det är en konstig fråga? Det är väl klart att man/jag vet vilka arbetsuppgifter som ingår i min roll.
Men det är inte lika självklart för alla utan det kan ibland vara otydligt vilka arbetsuppgifter som faktiskt ingår i den roll man har, detta kan i sin tur leda till både missförstånd och missnöje på arbetsplatsen som i sin tur kan leda till konflikter, osämja, kränkningar och resultera i en ohälsosam arbetsplats.
Det är alltså nog så viktigt att alla vet vilka arbetsuppgifter som ingår i den roll man har.
Ett enkelt sätt att få en tydlighet i detta är att chef och medarbetare att tillsammans ta fram en befattnings/arbetsbeskrivning där ungefär följande tas med:
– Vilka är dina huvudarbetsuppgifter
– Vilka övriga arbetsuppgifter kan bli aktuella när det finns behov
– Vilka krav ställs på dig i din roll och vilka resurser får du till ditt förfogande för att leva upp till dessa krav
– Vilka ansvarsområden har du och vilka befogenheter har du för att kunna leva upp till ansvaret
– Övergripande mål med rollen
– Övergripande ekonomiska mål (om ekonomiansvar ingår i rollen)
Vid vissa roller kan det vara relevant att ha med vem/vilka man rapporterar till. Vissa företag tar även med krav på utbildning och övriga kompetenskrav.
Vi lever i en väldigt föränderlig värld och arbetsuppgifter kan både läggas till och tas bort och då är det viktigt att dessa förändringar även görs i befattnings/arbetsbeskrivningen. Med fördel kan man göra detta arbete tillsammans med hela teamet/gruppen om den inte är för stor. Det är oftast de som utför arbetet som bäst vet vad som funkar i det dagliga arbetet.
Även om grundregeln är att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet så ska nya och förändrade arbetsuppgifter ligga inom ramen för den roll du är anställd för. Ligger dom utanför det som kan anses vara rimligt får man förhandla med facklig organisation om den anställde är medlem i en sådan. Annars anlita en arbetsrättsspecialist.
Som med allt annat på arbetsplatsen; ha en dialog!
Hälsar HR-nörden
Suzanne