HR-rådgivning för privatpersoner

För anställda

Problem på jobbet – jag hjälper dig med HR-frågor!

I början av 2024 beslutade jag mig för att även erbjuda mina tjänster som HR Partner & HR Rådgivare till dig som anställd/privatperson oavsett vilken typ av arbete du har. De senaste åren har jag fått till mig att fler och fler har det tufft på jobbet och många känner inte att dom får det stöd och den hjälp de behöver av sin chef, av HR eller sin fackliga organisation.

Det är då jag kommer in i bilden; när du behöver stöd och hjälp inom HR-relaterade områden kan du vända dig till mig. Jag kan ge dig kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter i arbetslivet generellt och på din arbetsplats speciellt om du befinner dig i en besvärlig situation på jobbet som du känner att du inte får gehör eller stöd för.

HR-Optimal Suzanne Skoglöf HR rådgivning privatkunder

Boka samtal

På min bokningssida kan du enkelt boka ett samtal:

HR-rådgivning

Jag ger stöd inom bl. a:
- Arbetsmiljö t.ex. systematiskt arbetsmiljöarbete, trakasserier och kränkande särbehandling.
- Arbetsrätt t.ex. frågor om uppsägningar, sjukskrivningar semesterrätt och arbetsfördelning.
- Konflikter och kommunikationsproblem med chef eller kollegor. Se FAQ-frågor nedan.

Ombud

Jag kan vara ditt ombud och delta i arbetsrelaterade möten om din arbetsgivare godkänner det.
Arbetsgivare som värnar om sina medarbetares arbetsmiljö och hälsa godkänner ofta att du tar med dig ett privat ombud.

Frågor som jag som HR-partner kan hjälpa dig med

Jag har mer än 25 års erfarenhet av att arbeta inom HR och min kompetens inom arbetsrätt och arbetsmiljö är hög liksom etik och moral på en arbetsplats. Eller vett och etikett kan vi också kalla det för.

Exempel på funderingar och frågeställningar som jag kan ge rådgivning om och coacha dig med är:

Om du upplever att du har en arbetsmiljö som du inte mår bra av, oavsett om det är den fysiska arbetsmiljön eller den psykosociala, är det bra för dig att känna till att det finns en lag som heter Arbetsmiljölagen och även föreskrifter som ges ut av Arbetsmiljöverket och din arbetsgivare är skyldig att följa både lagen och föreskrifterna för att du inte ska drabbas av ohälsa eller olycksfall på jobbet.

Om din arbetsbelastning är så hög så att du knappt hinner med dina dagliga arbetsuppgifter, du kanske jobbar övertid ofta för att komma i kapp och känner att du inte har någon energi kvar när du kommer hem från jobbet då är din arbetsgivare skyldig att göra en kartläggning av dina arbetsuppgifter och din arbetsbelastning. Denna skyldig finns angiven i en av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. I en annan föreskrift framgår det att din arbetsgivare ska anpassa din arbetssituation så att du har en rimlig chans att utföra arbetet utan att riskera att drabbas av ohälsa, t.ex. stressreaktion.  Arbetsgivaren är dock inte skyldig att göra anpassningar för dig som påverkar dina kollegor eller verksamheten på ett negativt sätt.

Jobbar du mer än vad som är rimligt? Om du jobbar heltid är 40 timmar fortfarande det vanligaste man ska jobba per vecka. Du vet väl att du har rätt till dygnsvila på minst 11 timmar och en sammanhängande veckovila på minst 36 timmar under en 7-dagarsperiod. Givetvis är det okey att jobba övertid ibland men det finns regler för hur mycket du får jobba övertid under 1 månad och under 1 år. Dessa regler hittar du antingen i kollektivavtalet på din arbetsplats eller i Arbetstidslagen.

Det är tyvärr inte helt ovanligt att människor/anställda känner såg kränkta och/eller trakasserade på jobbet. I en av föreskrifterna som Arbetsmiljöverket ger ut finns regler som beskriver att din arbetsgivare är skyldig att jobba med dessa frågor på ett förebyggande sätt så att det inte ska hända men även vad som ska göras om någon känner sig utsatt för dessa typer av situationer. Även i Diskriminieringslagen tas den här typen av frågor upp så du har mycket att luta dig mot om du skulle känna dig utsatt.

Konflikter hör livet till, både i arbetslivet och privatlivet, konstigt vore väl annars. Och när de som är i konflikt med varandra kan kommunicera med varandra på ett respektfullt sätt genom att inte bara anklaga varandra utan framför allt genom att lyssna på varandra, då kan man många gånger komma stärkt ur en konflikt. Klarar man inte av detta kan man behöva hjälp av t.ex. din chef eller en coach/terapeut. Tyvärr är det många chefer som tycker det är jobbigt att hantera konflikter mellan medarbetare eller mellan sig själv och en eller flera medarbetare. Då behöver man ta hjälp. Det finns dock ingen lag eller förskrift som hanterar konflikter, för som jag skrev tidigare, det hör livet till, det gäller ”bara” att hantera dom på ett klokt och moget sätt.

Din arbetsgivare är enligt lag skyldig att starta en rehabilitering för dig om du är sjuk minst 30 dagar. Då ska en rehabiliteringsplan tas fram av dig och din chef gemensamt. Beroende på hur ni planerar för din återgång i arbete, det kanske inte är aktuellt än på ett tag, är din arbetsgivare skyldig att anpassa din arbetssituation för att underlätta för dig att kunna återgå i arbete. Man kan dock inte kräva anpassningar som kan ha negativ inverkan på varken dina kollegors arbetssituation eller verksamheten utan anpassningarna ska vara rimliga samt även ekonomiskt rimligt.

 

Du är skyldig att delta aktivt i din rehabilitering och arbetsanpassningar vilket innebär att du ska komma på möten som du blir kallad till och vara kontaktbar och svara på mejl och telefonsamtal om sådant som har med din sjukskrivning och rehabilitering att göra. Är du allvarligt sjuk och inte har förmågan att delta ska det självklart göras undantag.

Den känslan delar du med många. Så fort det händer något på jobbet som t.ex. att företaget är inne i en ekonomisk kris eller en omorganisation är på gång så är det förståeligt att man blir orolig att man ska bli uppsagd. Men en arbetsgivare kan inte säga upp folk hur som helst, det finns ju trots allt en lagstiftning som är till för att ge dig som anställd ett skydd för bl.a. ogiltig uppsägning.

 

Det går inte att ge ett kort svar på en så här komplicerad fråga utan ingen situation är den andra lik. Det en arbetsgivare kan göra för att kringgå lagstiftningen är att erbjuda ett antal månadslöner och arbetsbefrielse under uppsägningstiden. Detta behöver man förhandla om med facket om du är medlem i en facklig organisation och annars med någon som har den kompetensen som krävs för den är typen av överenskommelser.

 

Kan tillägga att ibland hör man att folk använder sig av orden avsked och sparken; avsked kan bara komma ifråga om en anställd grovt har åsidosatt sin anställning t.ex. genom att t.ex. stjäla från sin arbetsgivare eller misshandla någon på jobbet. Även kriminalitet som sker utanför arbetstid men som påverkar företaget negativt på olika sätt kan vara fog för avsked. Och en del andra allvarliga situationer och händelser.

 

Sparken är inget begrepp som finns i den arbetsrättsliga lagstiftningen utan det är ett ord  som människor ibland använder istället för ordet uppsagd.

 

 

En hälsosam arbetsmiljö skapar grogrund för människors personliga och professionella tillväxt.

Praktiska frågor om HR-rådgivningen för privatpersoner

HR-rådgivningen sker primärt digitalt eller fysiskt i Helsingborg på en överenskommen plats.  Om du önskar att ha mötet på annan ort tillkommer resekostnader, se detaljerad information nedan.

Vid bokning mejlas en kontantnota. Betalning ska ske senast 24 timmar innan mötet genom Swish.

Swishnummer: 123 610 51 00

Swish HR Optimal

Vid köp av timpaket kan betalningen delas upp enligt överenskommelse om det finns önskemål om det.

10 timmarspaket ska användas inom 4 månader.

20 timmarspaket ska användas inom 6 månader.

Man kan välja att boka hela eller halva timmar enligt överenskommelse.

Priserna är inklusive moms.

 

Man måste avboka sin tid senast 24 timmar innan mötet ska ske. Vid mindre än 24 timmars avbokning debiteras hela beloppet.

Resekostnader: Resor med bil kan göras vid max ca 10 mil enkel väg. Kostnaden är 80 kr/mil. I detta ingår både kostnad för drivmedel och restiden. Inga andra kostnader tillkommer. Kostnaden tas av kund.

Vid resor som är ca 10 mil upp till ca 70 mil enkel väg sker resa med tåg och kostnaden för resan tas av kund.

Vid resor som är längre än ca 70 mil enkel väg sker resan med flyg och kostnaden för resan tas av kund.

Finns behov av övernattning på hotell delas kostnaden mellan kund och HR Optimal där 50% av kostnaden tas av respektive part.

Bokning av tåg, flyg och hotell sker enligt överenskommelse med kund med utgångspunkt att välja det mest fördelaktiga priset.

Betalning ska ske senast 24 timmar innan mötet

Frågor som jag som HR-partner kan hjälpa dig med

Jag har mer än 25 års erfarenhet av att arbeta inom HR och min kompetens inom arbetsrätt och arbetsmiljö är hög liksom etik och moral på en arbetsplats. Eller vett och etikett kan vi också kalla det för.

Exempel på funderingar och frågeställningar som jag kan ge rådgivning om och coacha dig med är:

Om du upplever att du har en arbetsmiljö som du inte mår bra av, oavsett om det är den fysiska arbetsmiljön eller den psykosociala, är det bra för dig att känna till att det finns en lag som heter Arbetsmiljölagen och även föreskrifter som ges ut av Arbetsmiljöverket och din arbetsgivare är skyldig att följa både lagen och föreskrifterna för att du inte ska drabbas av ohälsa eller olycksfall på jobbet.

Om din arbetsbelastning är så hög så att du knappt hinner med dina dagliga arbetsuppgifter, du kanske jobbar övertid ofta för att komma i kapp och känner att du inte har någon energi kvar när du kommer hem från jobbet då är din arbetsgivare skyldig att göra en kartläggning av dina arbetsuppgifter och din arbetsbelastning. Denna skyldig finns angiven i en av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. I en annan föreskrift framgår det att din arbetsgivare ska anpassa din arbetssituation så att du har en rimlig chans att utföra arbetet utan att riskera att drabbas av ohälsa, t.ex. stressreaktion.  Arbetsgivaren är dock inte skyldig att göra anpassningar för dig som påverkar dina kollegor eller verksamheten på ett negativt sätt.

Jobbar du mer än vad som är rimligt? Om du jobbar heltid är 40 timmar fortfarande det vanligaste man ska jobba per vecka. Du vet väl att du har rätt till dygnsvila på minst 11 timmar och en sammanhängande veckovila på minst 36 timmar under en 7-dagarsperiod. Givetvis är det okey att jobba övertid ibland men det finns regler för hur mycket du får jobba övertid under 1 månad och under 1 år. Dessa regler hittar du antingen i kollektivavtalet på din arbetsplats eller i Arbetstidslagen.

Det är tyvärr inte helt ovanligt att människor/anställda känner såg kränkta och/eller trakasserade på jobbet. I en av föreskrifterna som Arbetsmiljöverket ger ut finns regler som beskriver att din arbetsgivare är skyldig att jobba med dessa frågor på ett förebyggande sätt så att det inte ska hända men även vad som ska göras om någon känner sig utsatt för dessa typer av situationer. Även i Diskriminieringslagen tas den här typen av frågor upp så du har mycket att luta dig mot om du skulle känna dig utsatt.

Konflikter hör livet till, både i arbetslivet och privatlivet, konstigt vore väl annars. Och när de som är i konflikt med varandra kan kommunicera med varandra på ett respektfullt sätt genom att inte bara anklaga varandra utan framför allt genom att lyssna på varandra, då kan man många gånger komma stärkt ur en konflikt. Klarar man inte av detta kan man behöva hjälp av t.ex. din chef eller en coach/terapeut. Tyvärr är det många chefer som tycker det är jobbigt att hantera konflikter mellan medarbetare eller mellan sig själv och en eller flera medarbetare. Då behöver man ta hjälp. Det finns dock ingen lag eller förskrift som hanterar konflikter, för som jag skrev tidigare, det hör livet till, det gäller ”bara” att hantera dom på ett klokt och moget sätt.

Din arbetsgivare är enligt lag skyldig att starta en rehabilitering för dig om du är sjuk minst 30 dagar. Då ska en rehabiliteringsplan tas fram av dig och din chef gemensamt. Beroende på hur ni planerar för din återgång i arbete, det kanske inte är aktuellt än på ett tag, är din arbetsgivare skyldig att anpassa din arbetssituation för att underlätta för dig att kunna återgå i arbete. Man kan dock inte kräva anpassningar som kan ha negativ inverkan på varken dina kollegors arbetssituation eller verksamheten utan anpassningarna ska vara rimliga samt även ekonomiskt rimligt.

 

Du är skyldig att delta aktivt i din rehabilitering och arbetsanpassningar vilket innebär att du ska komma på möten som du blir kallad till och vara kontaktbar och svara på mejl och telefonsamtal om sådant som har med din sjukskrivning och rehabilitering att göra. Är du allvarligt sjuk och inte har förmågan att delta ska det självklart göras undantag.

Den känslan delar du med många. Så fort det händer något på jobbet som t.ex. att företaget är inne i en ekonomisk kris eller en omorganisation är på gång så är det förståeligt att man blir orolig att man ska bli uppsagd. Men en arbetsgivare kan inte säga upp folk hur som helst, det finns ju trots allt en lagstiftning som är till för att ge dig som anställd ett skydd för bl.a. ogiltig uppsägning.

 

Det går inte att ge ett kort svar på en så här komplicerad fråga utan ingen situation är den andra lik. Det en arbetsgivare kan göra för att kringgå lagstiftningen är att erbjuda ett antal månadslöner och arbetsbefrielse under uppsägningstiden. Detta behöver man förhandla om med facket om du är medlem i en facklig organisation och annars med någon som har den kompetensen som krävs för den är typen av överenskommelser.

 

Kan tillägga att ibland hör man att folk använder sig av orden avsked och sparken; avsked kan bara komma ifråga om en anställd grovt har åsidosatt sin anställning t.ex. genom att t.ex. stjäla från sin arbetsgivare eller misshandla någon på jobbet. Även kriminalitet som sker utanför arbetstid men som påverkar företaget negativt på olika sätt kan vara fog för avsked. Och en del andra allvarliga situationer och händelser.

 

Sparken är inget begrepp som finns i den arbetsrättsliga lagstiftningen utan det är ett ord  som människor ibland använder istället för ordet uppsagd.

 

 

En hälsosam arbetsmiljö skapar grogrund för människors personliga och professionella tillväxt.

Praktiska frågor om HR-rådgivningen för privatpersoner

HR-rådgivningen sker primärt digitalt eller fysiskt i Helsingborg på en överenskommen plats. Önskar kund ha mötet på annan ort enligt överenskommelse, tillkommer reskostnader.

Vid bokning mejlas en kontantnota. Betalning ska ske senast 24 timmar innan mötet genom Swish.

Swishnummer: 123 610 51 00

Vid köp av timpaket kan betalningen delas upp enligt överenskommelse om det finns önskemål om det.

10 timmarspaket ska användas inom 4 månader.

20 timmarspaket ska användas inom 6 månader.

Man kan välja att boka hela eller halva timmar enligt överenskommelse.

Priserna är inklusive moms.

Man måste avboka sin tid senast 24 timmar innan mötet ska ske. Vid mindre än 24 timmars avbokning debiteras hela beloppet.

Resekostnader: Resor med bil kan göras vid max ca 10 mil enkel väg. Kostnaden är 80 kr/mil. I detta ingår både kostnad för drivmedel och restiden. Inga andra kostnader tillkommer. Kostnaden tas av kund.

Vid resor som är ca 10 mil upp till ca 70 mil enkel väg sker resa med tåg och kostnaden för resan tas av kund.

Vid resor som är längre än ca 70 mil enkel väg sker resan med flyg och kostnaden för resan tas av kund.

Finns behov av övernattning på hotell delas kostnaden mellan kund och HR Optimal där 50% av kostnaden tas av respektive part.

Bokning av tåg, flyg och hotell sker enligt överenskommelse med kund med utgångspunkt att välja det mest fördelaktiga priset.

Betalning ska ske senast 24 timmar innan mötet

Hjälp med HR-frågor?

Välj om du besöker HR Optimal som företag eller privatperson:

HR-Optimal logotype för organisationer och företag

Den stora organisationens HR-resurs. Det mindre företagets HR-avdelning.

HR-Optimal. Din HR partner privatpersoner

HR-rådgivning för dig som privatperson om din nuvarande eller blivande anställning.